Idemo institut za demokraciju

Institute for democracy

Ukrajina u fokusu

U suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara HGK i Edicijama Božičević, i uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, organiziramo program „Ukrajina u fokusu“, koji će se održati u sklopu Interlibera – 44. međunarodnog sajma knjiga Zagrebačkog velesajma. Želimo ovim programom potaknuti mobilnost autora, urednika, znanstvenika i prevoditelja (ključnih kulturnih djelatnika u sektoru knjige), kao preduvjeta za razvoj suradnje u području kulture, konkretno književnosti, i to kroz predavanja, promocije, diskusije. Vjerujemo da na taj način zemlja mala kao Hrvatska može ponuditi zemlji velikoj kao Ukrajina suradnju, otvaranje i potporu u vrijeme rata, u kojem su pitanje jezika i identiteta ključna.
Ove aktivnosti izravno potiču razmjenu znanja, razvoj interkulturnog dijaloga i očuvanje kulturne raznolikosti, ali i na umrežavanje kako autora, prevoditelja, tako i drugih djelatnika u kulturi, obrazovanju, znanosti.
Stoga smo osmislili program koji je izvediv unatoč ratnim uvjetima, a doprinosi upoznavanju hrvatske javnosti s ukrajinskom kulturom, književnošću, jezikom.
Vjerujemo da će publika prepoznati zanimljiv sadržaj i njegovu važnost u momentu kada se Ukrajina bori za ne samo zaštitu života ljudi i očuvanje teritorija, već i za svoj jezik, kulturu, umjetnost i identitet općenito.

Zagreb

17:00

 Predstavljanje Hrvatsko-ukrajinskog rječnika

Sudjeluju: prof. dr. sc. Ljudmila Vasiljeva, prof. Zeljka Fink Arsovski, prof. Oksana Timko Ditko, Damir Pešorda, moderatorica: Jasna Kovačević

19:00

Predstavljanje romana „Iza leđa“ autorice Haske Šijan.

Sudjeluju: Haska Šijan, Dariya Pavlešen i Josip Ivanović, moderira Marija Andrijašević.

Mlada ukrajinska autorica Haska Šijan već se svojim drugim romanom, „Iza leđa“ probila se u sam vrh suvremene ukrajinske književnosti. Roman objavljen 2019. godine, a koji je odmah je dobio i Europsku nagradu za književnost, progovara o poziciji žene u vrijeme rata, konkretno o poziciji mlade ukrajinske žene u osvit rata 2014. godine u Donbasu. O romanu, njegovoj recepciji i njegovoj važnosti kako za suvremenu ukrajinsku tako i za suvremenu europsku književnost govorit će autorica Haska Šijan, prevoditeljica Dariya Pavlešen i urednik Josip Ivanović, uz moderiranje Marije Andrijašević.

18:00

Tranzicija, distopija, rat, kapitalizam (diskusija)

Razgovor o ključnim temama ukrajinske književnosti u posljednjih tridesetak godina, od pojave prvih internacionalno poznatih imena i romana, od Oksane Zabužko, Jurija Andruhoviča, Oleksandra Irvaneca i Andreja Kurkova do mlađe generacije autora, poput Serhija Žadana, Haske Šijan, Andrija Ljubke i Sofije Andruhovič. Što se promijenilo u međuvremenu? Gdje je bila i kamo ide ukrajinska književnost? Kako je izgledala međunarodna recepcija ukrajinske književnosti po raspadu Sovjetskog Saveza a kako izgleda danas?
Govore: Ljudmila Vasiljeva, Oleksandr Irvanec, Haska Šijan, Daria Lisenko, Dariya Pavlešen 

Moderira Josip Ivanović

19:00 – 19.45

Terenska istraživanja ukrajinskog seksa (tribina)

Tribina nazvana prema kultnom romanu Oksane Zabužko iz 1990-ih godina, jednom od prvih ukrajinskih djela koja otvoreno govore o ženskom identitetu i ženskoj seksualnosti. Razgovor o tome što znači biti autorica, slikarica, grafičarka, spisateljica u suvremenoj Ukrajini, kako je taj položaj izgledao prije 2014., kako poslije, kako danas te koje su razlike između Ukrajine i Hrvatske u tom pogledu.

Govore: Haska Šijan, Daria Lisenko, Dariya Pavlešen i Marija Andrijašević

Moderira: Luiza Bouharaoua
Organizator: Zajednica nakladnika i knjižaraiDemo

12:00 – 13.30

Kultura i kulturna infrastruktura u ratnoj Ukrajini

sudjeluju: Haska Šijan, Daria Lisenko, Ljudmila Vasiljeva, Oleksandr Irvanec, moderira: Dariya Pavlešen
Organizator: Zajednica nakladnika i knjižaraiDEMO Institut za demokraciju